Translate

söndag 3 februari 2013

Avsked

Att ta avsked av en tränare har vi gjort förr. Alldeles för många gånger egentligen. Nu är det dags igen. Nu är det dags att ta avsked av Zdenek Zeman.

Att Luis Enrique inte var rätt man att leda Roma märkte man ganska snabbt förra säsongen. Att bli Barca B och spela tiki-taka-fotboll var något som inte alls passade Roma (och tur var väl det). När det stod klart att LE skulle lämna Roma efter säsongen så började diskussionen om vem som skulle ta över. Både Montella och Villas Boas vart "klara" redan innan säsongen var slut men när sista matchen hade spelats mot Cesena så stod vi fortfarande där förvirrade, utan tränare. Tillslut dök det upp ett namn, som visade sig vara mer än ett rykte. Måndagen den fjärde juni gick det att läsa: "Ufficiale: Zeman nuovo allenatore della Roma". 

Zeman! Zeman? Zeman...Man visste inte om man skulle sätta utropstecken, frågetecken eller punkter efter hans namn. Det enda som var säkert var att det var ett kärt gammalt återseende med en galen man och att det här skulle bli en galen säsong utan dess like. Och nog har den varit galen. Ofta lite för galen. Jag trodde att jag hade varit med om det mesta under mina 12 år som romanista. Oj så fel jag hade. Aldrig förr har känslorna åkt så mycket berg-och-dal-bana som under denna säsong. Aldrig förr har jag haft så mycket hatkärlek till ett lag som under denna säsong. Aldrig förr har jag blivit så mindfuckad som under denna säsong. Det har tagit på krafterna och stundtals har livet som romanista varit extremt tufft. Tillslut blev det för mycket för de flesta och därför går nu Zeman och Roma skilda vägar.

Zeman har både blandat och gett sen han kom till Roma. Han har fått oss att slita i våra hår då han valt att spela med Giocoechea och Taxi istället för med Stekelenburg och De Rossi. Men han har även sett talangen i Marquinhos och gjort honom till en av de mest eftertraktade talangerna på marknaden. Vi har alla olika åsikter om vad som är rätt och fel för Roma men jag tror ändå att det här är för det bästa. Det har inte känts bra att se på Roma på den senaste tiden och ett nytt ansikte, en ny taktik, ett nytt spel kan vara det vi behöver just nu. Zemans fotboll har stundtals varit helt fantastiskt att skåda. Fotbollsporr på allra högsta nivå och man har bara suttit och lett av hur bra vi är. Alla avsparkar har varit en fröjd för hela fotbollsvärlden. Men lika ofta har Zemans fotboll fått en att banka huvudet i väggen för många gånger. En alldeles för hög backlinje med alldeles för dåliga ytterbackar har utnyttjats av alla. 




Zeman kommer alltid vara och förbli en legend. En förespråkare för den rena och äkta fotbollen. En rak och ärlig man som uppskattas av alla. Alla utom Juventus givetvis. Jag minns en intervju med Zeman från i somras då en journalist frågade: "Moggi säger att Zeman är långt ifrån det väsentliga i fotboll, vad säger du om det?"
Och Zeman svarar så iskallt: "Om det väsentliga är att köpa domare och dopa sig så ja, då är jag mycket långt ifrån!".
Un grande onore a te, Mister!



Vi avslutar med att tacka Zeman enormt mycket för tiden i Roma. En kort men otroligt intensiv period med både skratt och tårar. Vart Zemans vägar leder och vart Romas vägar leder återstår att se, det enda som är säkert är att framtiden inte är sida vid sida. Jag kommer sakna Zeman väldigt mycket och önskar honom enormt mycket lycka till i nästa klubb som får äran att ledas av honom. 
Grazie per tutto Mister, sarà sempre uno di noi!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Väl skrivet :-)

DDR#16 sa...

Mycket bra skrivet Julia. Du sätter ord på våra känslor som så många gånger förr!

Anonym sa...

Grazie Zeman!! Grazie Julia!!

Christian sa...

Mästerligt Julia, det här borde publiceras på SvenskaFans!