Translate

tisdag 6 januari 2009

Kalendarium 2009

Här siar jag lite inför den avslutande säsongen 08-09 för vårt kära Roma. Kom ihåg vart ni läste allting först ;)

11 januari – Ligan drar äntligen igång igen och det börjar på bästa tänkbara sätt för Roma mot Milan. En klar seger med 3-0 där Doni först räddar hela tre straffar från Beckham och sedan gör Taddei ett hattrick den sista kvarten.

14 januari – Den uppskjutna matchen Roma-Samp spelas. Eftersom jag själv var på plats i Rom och på Olimpico under dessa 7 minuter som matchen spelades (mer om detta tar vi i ett annat inlägg) så gäller min biljett fortfarande till matchen så om någon vill ge mig resa och boende ner till Rom under en dag så är det helt okej. Anyway, nu till saken: Cassano får en återkomst han inte riktigt drömt om. Roma däremot spelar som i våra drömmar och gör den bästa matchen för året, matchen slutar ännu en gång 4-2 i Romas favör och alla Romas mål är exakta kopior av detta kanonmål från Capitano som sitter på läktarn och applåderar!

25 januari – Roma möter Napoli och Artur fyller 28 år! Som födelsedagspresent av Spalletti får Artur byta av en trött Vucinic  (som gett Roma ledningen med 1-0) de sista 10 minuterna. Artur blir matchens räddare när han står rätt på mållinjen och nickar bort bollen på en hörna som Cicinho råkat rensa åt fel håll. Dagen efter säljer RomaStore ut alla sina Arturtröjor. Efterfrågan är enorm!

28 januari - 15 februari  - Roma spelar fyra matcher och vinner alla busenkelt. På dessa matcher har man en målskillnad på hela 21-3 och sagan om Brighi fortsätter för han står nämligen för 14 av målen! Samtidigt har Lazio en tung period och får en liknande målskillnad som oss fast tvärtom, nämligen 3-21! Laziofansen blir så desperata att de ber Filipini-bröderna att komma tillbaka så att det blir ordning på allt, Romafansen skrattar.

14 februari – Alla hjärtans dag infaller och alla våra kärlekstankar går till Matteo Brighi (vem annars?) som fyller 28!

22 februari -  Totti gör comeback och är bättre än någonsin när Roma slår Siena med 2-0. Men snacket efter matchen är inte Sagan om Konungens Återkomst utan om Philippe Mexes som gjort sina två första mål för säsongen och inte vilka mål som helst heller utan fransosen har YouTubat på Andres Vasquez rabona för några år sen och smygövat hemma i trädgården. Efter första rabonamålet blir han så glad att han firar utan tröja vilket leder till en varning. I den 86e minuten gör han ännu ett rabonamål. Glädjen är galen ännu en gång och Mexes tänker inte på vad han gör utan sliter av sig tröjan igen. Utvisning på matchens stjärna och missar därmed matchen mot Inter. Jäkla klant tänker de flesta,  hurra tänker Loria och firar med ett glas vin till maten.

24 februari – Roma gör ett plattmatch mot Arsenal och förlorar med 2-1. Menez är ända glädjeämnet som gör 12 tunnlar på Gallas. Annars är snackisen mest Arsenals målvakt Almunia som färgat håret rött. Riise blir glad och känner uppskattning.

1 mars – En riktig hatmatch på San Siro och alla Romafans anar oro med tanke på att den nya ”The Wall”, Mexes, tvingas infinna sig på läktarplats på en röd-vit vikstol utan dyna med delvis skymd sikt bredvid Helena Seger. Loria får ersätta den eleganta mittbacken och alla Romanisti sätter hjärtat i halsgropen varje gång Inter har bollen på Romas planhalva. Inter pressar på men Doni är fenomenal i mål och gör superräddning på superräddning på superräddning. 0-0 efter den första halvleken och i pausvilan så tar Tonetto på sig ansvaret som näst äldst i laget och skäller ut alla utom Doni. En utskällning som ger energi till alla och framförallt till Loria som är grym trot eller ej! Men sen råkar han riva ner Zlatan i straffområdet och domarn blåser för straff. Zlatan lägger den men Doni räddar igen och Dunga börjar leta efter Donis nummer i telefonkatalogen. Efter det är Loria klippan själv och det slutar med att han förödmjukar hela Inter genom att avgöra matchen med en bissa i 79e minuten. Hela San Siro säger ”aj” samtidigt för alla nyper sig i armen för att se om de drömmer.

7 mars – GRATTIS SPALLIS PÅ 50-ÅRSDAGEN!!

11 mars – Returen mot Arsenal i Champions League blir så mycket roligare än den första matchen. Trots offensiv från båda lagen så slutar matchen 1-0 till Roma och vi är vidare till kvarten!!! Hjälten heter Baptista som när han gjort mål springer med händerna bakom öronen fram till Arsenals bänk och ställer sig 2 decimeter från Wenger. Wenger börjar gråta och vill köpa tillbaka Besten.

8 mars - 4 april – Roma levererar och klättrar i tabellen. 4 nya segrar mot Udinese, Sampdoria, Juventus och Bologna. Mot Juve låg Roma riktigt illa ute med 2-0 i baken men efter 2 självmål av Nedved och ett långskott från Totti så är det Roma som kan somna gott med tre nya poäng!

7/8 april – Vi ställs mot Barcelona redan i kvarten och spelar 0-0 hemma. Messi blir utraderad av Riise som gör sin bästa match i Roma.

11 april – Bara ett enkelt derby där Roma vinner med enkla 4-0. En dag på jobbet.

12 april - Gamle gode Panucci fyller 36 men om han är glad eller ledsen vet man inte. Han skulle kunna ha vunnit 4 miljoner på poker eller just sett sin hund bli överkörd av en tysk stridsvagn med en skrattande Delio Rossi vid rodret. Med andra ord, han ser ut som vanligt men firar lite åtminstone genom att skriva på ett nytt 5årskontrakt med Roma.

14/15 april – Bomben i Barcelona står det om i alla tidningar dagen efter resturen i CLkvarten. Och nej, det är inte ännu en miljon hyllningar till Messi och inte till Etoo, Henry, Iniesta eller till Xavi heller. Det är inte heller ETA som sprängt Romas spelarbuss eller något. Nej mannen bakom bomben heter nämligen Daniele de Rossi. Från närmare 40 meter avlossar han sin kanon till bössa och Valdes i mål är chanslös. De Rossi är en hyllad man och till och med Olof Lundh mumlar ett gott ord om Danielino. Roma har slagit ut superfavoriten Barca ur CL och är vidare till semifinal!! Efter matchen byter Taddei och Messi tröjor och www.uglyfootballers.com är genast framme med kameran.

26 april – Jag fyller år och Roma besegrar Fiorentina på bortaplan med 6-3.  Totti  gör 5 mål och dedikerar dom alla till mig, snällt va?

28/29 april – Det blev Liverpool i semin till mångas förtjusning. Det börjar likadant som de började mot Barcelona. 0-0. Nu väntar en tuff uppgift på Olimpico.

3-31 maj – Roma gör som de gjort hela våren 2009: vinner! Roma gör en fenomenal vår och vinner varje match men lyckas dessvärre inte gå ikapp Inter utan slutar 2 poäng efter dem på en andraplats vilket betyder att vi slipper kvala till CL nästa år. Lazio slutar 2 poäng över nedflyttningsstrecket, jäkla turgubbar. Milan och Juve missar de andra CL platserna som istället går till Napoli och överraskningen Cagliari som svarat för en lika bra vår som Roma gjort.

10/11 maj – Liverpool kommer till Olimpico med stort självförtroende eftersom de redan vunnit ligan. ”Det är redan avgjort” går Gerrard kaxigt ut och säger i media. ”Vad händer annars, slår DU ner oss?” kontrar Menez lite coolt. Det är en tuff och hård stämning redan i spelargången och Riise ryker ihop med både Hyypiä och Agger och svär på en blandning av alla skandinaviska språk. Under matchens gång är stämningen allt annat än god och Gerrard och Menez är nära på att slå ner varandra gång på gång. När domaren blåser för full tid står det 3-3 men inte i matchresultatet utan i antalet utvisningar. Matchens resultar är fortfarande 0-0 och är det även efter övertiden så en gammal klassiker från förr väntar: straffar! Straffarna avgörs ganska snabbt, Roma har övertaget och Totti tar revansch på alla sina straffmissar genom att sätta den avgörande. Roma ska spela FINAL!

13 maj – Roma har ett ganska tufft spelprogram men vinner cupen för tredje året i rad, suprise!

27 maj – Champions League finalen i Rom blir ett kärt återseende, Roma-Manchester United. I mitten av första halvlek tar United dessvärre ledningen med 1-0 genom Shreks lillebror, i folkmun kallad Wayne Rooney. 1-0 står sig till paus och i andra halvlek kommer Roma ut som ett nytt lag. Aldrig någonsin har folk skådat något så vackert som Romas spel. Journalister är mållösa och till och med självaste Marcus Birro har problem att sätta ord på det vackraste man någonsin skådat när det gäller fotboll. Men bollen vill inte in och 1-0 står sig alldeles för länge. Tiden tickar upp i 70 min, 75 min, 80 min, 85 min….United ser ut att gå mot seger och Sir Alex öppnar redan en öl. Men så i den 87e minuten kommer äntligen Romas kvittering och visst är det den omtalade Alberto Aquilani som får göra det! Glädjen är enorm hos alla i Roma förutom Spalletti som inte rör en min utan manar på spelarna att göra ett till. Det blir 4 minuters tilläggstid….I den 93e minuten tar Totti bollen från Ronaldo på egen planhalva. Dribblar en, dribblar två, tunnlar en, klackar förbi en, dribblar förbi en till. Strax utanför van der Sars straffområde chippar han. En Tottichip som bara han kan göra. Bollen seglar över van der Sar och in i krysset! Domaren blåser för full tid och Roma vinner Champions League. Scenerna efter slutsignalen kan man inte föreställa sig. Tänk Coppa Italia firandet gånger typ trettiofemtusen så kanske man kommer i närheten. Det är sjukt men det är Roma!

1 juni – Brighis självbiografi kommer ut ”Ett livsverk av Brighi”. Blir en succé större än Harry Potter.