Translate

lördag 3 januari 2009

Roma anno 2008 del 1

Hej allesammans! Nej, jag har inte glömt bort bloggen det 
har bara varit väldigt mycket just nu. Men nu är det nytt år och nya tag här. Så varför inte börja det nya året med en sammanfattning av vad som hände med Roma förra året! Enjoy!

0708atalantaroma_a14.jpg

Romaåret 2008 drog igång den 13e januari med en seger över Atalanta. Målskyttarna för dagen var Totti och Mancini.




Det fortsatte bra, två sköna segrar mot först Catania 2-0 och sedan Palermo 1-0.


Efter det kom en stor baksmälla borta mot Siena. En förlust med klara 3-0 var inte många som hade tippat på.


Efter en seger och en förlust till i ligan så var det dags för tungviktsmötet mot Real Madrid i Champions League åttondelsfinal, hemma på Olimpico den 20 februari. En match där Raul tidigt ger bortalaget ledningen men som sedan Pizarro och Mancini vänder på. En trevlig seger med 2-1!



Sen spelades två svåra matcher mot Fiorentina (1-0) respektive Inter (1-1). Där tog vi 4 poäng av  6 möjliga vilket ändå är godkänt. Anmärkningsvärt för Fiorentina matchen var att Cicinho gjorde sitt första mål i Romatröjan. Gällande Intermatchen så kan man nu i efterhand säga att Interfansen kan skatta sig lyckliga på Zanettis kvittering i sista minuten. Förmodligen avgörande för hela ligan, snöpligt!


En till match hann spelas i ligan, seger mot Parma med 4-0, innan det var dags för returen i Champions League, borta mot Real på Bernabeu. Man har ju varit med om enklare uppgifter...


    

     


Men tänka sig, Roma motbevisar oss alla (i alla fall de flesta av oss) och vinner en underbar och klar vinst med 2-1. Trots att Raul kvitterade Taddeis ledning så var segern aldrig riktigt hotad och sedan gör kung Vucinic 2-1 och saken är klar. Roma till kvartsfinal!!! Det här var även en match då de Rossi och Aquilani totaldominerade. Stor kärlek och passion från våra Romare! 
Efter detta mirakel så väntade ytterligare två svåra matcher i Serie A. Först mot Napoli och sedan mot Milan. Men Roma plockar alla 6 poäng med att först besegra Napoli med 2-0 och sedan Milan med 2-1 då de stora matchernas man Vucinic avgjorde. 


Roma hade en tuff period med många tuffa matcher på rad och sist av alla väntade derbyt. Men denna match var inte riktigt ett vanligt derby utan det var "derby della pace" som skulle spelas till minne av den döde Laziosupporten Gabriele Sandi. Matchen hade slutat fredligt och jämnt 2-2, om det inte hade varit för den oerhört sliskiga Behrami i slutminuten. Förlust med 3-2.



Efter derbyt var det i princip bara "lätta" matcher kvar på programmet och vi klarade igenom oss de enkla matcherna relativt bra med 5 segrar och 2 oavgjorda. Medan vi ångade på så tappade Inter allt mer och mer. Avståndet som varit uppe i 11 poäng krympte och krympte.


   


Förlusterna kom dessvärre i Champions League där vi åter igen hade lottats mot Manchester United. Visserligen ingen sjuettare den här gången men vi höll inte och åkte ut efter förlust både hemma och borta. Mycket tråkigt...



I den näst sista matchen så mötte vi Atalanta hemma och Inter ställdes inför Siena på hemmaplan. En match som egentligen var mycket mer intressant än vår för inför denna omgång hade Inter allt i sina egna händer och kunde ta hem scudetton på hemmaplan. Men så såg den forna Romaspelaren Kharja till att det inte blev genom att kvittera Interledningen till 2-2. Seger för oss med 2-1 och ett kryss i Milano ledde till att titelracet fortfarande levde!


Förutsättningarna för den sista matchen var: scudetton är vår om vi vinner mot Catania samtidigt som Parma lyckas ta poäng mot Inter.



Det börjar på bästa tänkbara sätt. Vucinic (vem annars?) ger oss snabbt ledningen efter endast 9 minuter. I pausvilan är det vi som har scudetton i vår hand för Parma håller 0-0 mot Inter. Drömmen lever i högsta grad! Men drömmen om en ligavinst stannar vid en dröm för Mancini gör ett genialiskt byte i Intermatchen och byter in Zlatan som svarar med att göra två mål. Dessutom kvitterar Catania i slutet av matchen. I 62 underbara minuter var vi faktiskt ligamästare...



Roma slutar tvåa, för tredje året i rad, 3 poäng efter Inter. Ett mycket tråkigt slut men trots det gjorde vi en fantastisk säsong, spelade ihop 82 poäng och kom hela 38 poäng före Lazio vilket är en liten tröst åtminstone!




   

Dessutom så kröntes vi den 24e maj till cupmästare efter att ha revanscherat oss en smula mot Inter genom att besegra dem med 2-1 i finalen! Ett helt klart värdigt slut på en väldigt väldigt bra säsong. GRAZIE ROMA!! 

   



Del 2 av Roma anno 2008 följer så småningom....

Inga kommentarer: